Marta Catalan i Sergi Argemí, de la companyia Alambiq, són els actors que han posat veu als protagonistes de Diàleg (1914), una comèdia fresca i punyent d’Avel·lí Artís i Balaguer, que hem publicat a la Col·lecció Atticus. Des de BonPort, volem contribuir a la recuperació d’aquest gran dramaturg de les nostres lletres, pare d’Avel·lí Artís-Gener, Tísner. Artís i Balaguer va conrear, durant les primeres dècades del segle XX, un tipus de teatre popular de qualitat que omplia de gom a gom els escenaris de Barcelona i va contribuir a forjar una llengua literària alhora genuïna i natural.

Diàleg, comèdia en un sol acte, ens arriba amb una vigència sorprenent un segle després que fos escrita: Ell i Ella sostenen una batalla diàlectica en una llengua fluïda i enginyosa, plena de jocs de sentit i tombs inesperats, digna de personatges cèlebres com Eugènia i Fulgenzio de Goldoni o Beatriu i Benedicte de Shakespeare.

Que s’alci el teló: comença l’espectacle!

Això succeeix a l’avantsala del despatx d’un advocat de nom. És una estança rica, però severa. Hi ha una otomana, butaques, una taula escriptori, una tauleta de centre amb revistes al damunt, etc. Per les parets un parell de quadres a l’oli, el de fi d’estudis i algun diploma acadèmic. Porta a l’esquerra. A la dreta una altra, amb mampara. Ampla balconada al fons.

Són les onze del matí d’un dia de primavera.

(En alçar-se la cortina apareix asseguda a una butaca, prop del balcó i davant la tauleta, una senyora elegant, de bellesa encantadora. Fulleja amb displicència una revista jurídica. Dos o tres segons, i entra per l’esquerra un senyor de maneres distingides, gentleman sense afectació.)

  

Vols seguir llegint? Fes clic aquí!