El dietari de Samuel Pepys
El dietari de Samuel Pepys

El dietari de Samuel Pepys és una obra excepcional, que ens permet conèixer com era la vida a Londres al segle XVII. S’ho imaginava, aquest purità anglès que estimava tots els plaers i vicis, que el seu dietari secret un dia veuria la llum? L’única intenció de Pepys era poder escriure lliurement, sense córrer el risc que li descobrissin els tripijocs que feia per escalar en política o com es divertia amb ladies i minyones, i per això es va inventar un codi de taquigrafia, que va trigar més d’un segle a ser desxifrat. La capital d’Anglaterra, en època de la restauració monàrquica, és una ciutat on el gust per la llibertat es respira a cada cantonada i la meritocràcia comença a funcionar. Pepys n’és l’exemple paradigmàtic: neix el 1633 en una família modesta i va escalant socialment fins que arriba a ser primer secretari de l’administració de la Marina. Ara que els estats es tornen autoritaris i xenòfobs i tota la força, talent i futur es concentra a les ciutats, llegir aquest dietari ens recorda que la democràcia ha costat sang i esforç, i que les nacions que es guanyen el respecte i la supervivència són les que ho arrisquen tot per un bé superior.

not rated 4,49  IVA inclòs Afegir a la cistella
Diàleg. Avel·lí Artís i Balaguer
Diàleg. Una comèdia d’Avel·lí Artís i Balaguer

Diàleg, comèdia en un sol acte d’Avel·lí Artís i Balaguer (pare de Tísner), ens arriba amb una vigència sorprenent un segle després que fos escrita. Els dos protagonistes, Ell i Ella, sostenen una batalla diàlectica enginyosa, plena de jocs de sentit i tombs inesperats. Un estira-i-arronsa brillant amb la figura central d’una dona moderna i avançada al seu temps, i on conflueixen poder, conflicte social i seducció.

«Gaudeixin de Diàleg per la riquesa de la seva llengua, l’ocurrència de la situació i per la formidable rapidesa amb què es consum, com si cada paraula fos la dosi justa de pólvora d’una metxa que ens porta, vertiginosament, fins al prodigiós final» (Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes)

                                        Clica aquí per fer-ne un tast!

not rated 4,49  IVA inclòs Afegir a la cistella
L'exemple dels jueus
L’exemple dels jueus

L’exemple dels jueus, de Joan Pérez Ventayol, posa de manifest la importància que va tenir la reflexió entorn del nacionalisme jueu en un moment en què Catalunya (als anys 20 i 30 del segle passat) es trobava en ple procés de reconstrucció nacional, i a la vegada és una eina imprescindible per comprendre millor els orígens del conflicte actual entre palestins i israelians.

not rated 9,95  IVA inclòs Afegir a la cistella