El teu altre llibre de Sant Jordi

A partir d’avui, dia 23 d’abril de 2017, posem en obert l’e-single Els arxius, clau de volta de la transparència (descarregueu-lo de franc a la nostra botiga) i publiquem aquest article d’un dels seus autors, Vicenç Ruiz Gómez, vicepresident de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya. Bon Sant Jordi!

 

Com cada any, el 23 d’abril els llibres envaeixen els carrers i la vida de ciutats i pobles a Catalunya. És un dels grans dies de la cultura i, òbviament, és el gran dia de la indústria editorial. Tots volem una ciutadania culta i lliure i, per descomptat, la lectura és un dels camins per assolir una fita com aquesta. De ben segur que ja has comprat un o més llibres per a tu i per a la gent que tens més present. I, és clar, també t’has assegurat d’adquirir, directament o via suggeriment perquè te’l regalin, aquell llibre que et fa especial il·lusió. Doncs bé, permet-me que et recomani Els arxius: clau de volta de la transparència, el teu altre llibre de Sant Jordi.

Sé què estàs pensant: “Com? Un llibre sobre arxius ha de ser el meu altre llibre de Sant Jordi?” Doncs sí, perquè és a través dels arxius que, en una societat madura democràticament, la ciutadania exerceix amb llibertat el seu dret a adquirir el coneixement fiable sobre els assumptes que l’afecten. La transparència, la rendició de comptes o el govern obert són paraules buides si la societat civil no pot accedir de manera autònoma, amb l’expertesa necessària i de manera reglada a la informació original. Quan passa això, per molt cultes que siguem difícilment assolirem la llibertat. Més encara en el marc d’una societat digital on, com la postveritat evidencia, per saber destriar el gra de la palla ja no podem confiar en el mitjà des d’on rebem la informació, sinó que hem d’aprendre a discriminar-ne l’autenticitat i la integritat per nosaltres mateixos.

Justament, amb aquest e-single de Bonport Edicions que avui posem en obert perquè, lliurement, te’l descarreguis, hem volgut explicar com els arxius contribueixen a garantir la gestió, preservació i accés a la informació pública de manera fiable, i com poden alfabetitzar la ciutadania perquè participi de manera madura i conscient en la presa de decisions polítiques. Els arxius com a eina de cogovern. Els arxius com a estructura d’estat de la transparència. Però no ho fem pas de forma teòrica i abstracta. Parlem d’aquí i parlem d’ara: Catalunya vol convertir-se en un país format per ciutadans informats i crítics? Disposa de l’estructura i la voluntat política necessàries? Què ens ensenya l’experiència de països similars al nostre i que són capdavanters en transparència i lluita anticorrupció? El potencial dels arxius va molt més enllà de l’àmbit del patrimoni cultural on estem avesats a restringir-los. Atorguem-los el rol cívic fonamental que ostenten en les democràcies més avançades.

Aquest Sant Jordi, llegeix arxius!

 

Vicenç Ruiz Gómez

 

Entrevista a Joan Pérez i Ventayol i Vicenç Ruiz

Deixa un comentari