El dietari de Samuel Pepys

Samuel Pepys
Samuel Pepys

Traducció de Diana Coromines

Col·lecció Atticus

Per primera vegada apareix una edició en català d’aquest clàssic anglès; una autèntica joia que ens permet submergir-nos de ple en la vida del Londres del segle XVII, de la mà d’un personatge ben singular. Samuel Pepys, amb una prosa sorprenentment franca i directa, ens explica el seu dia a dia com a alt càrrec de la Marina d’Anglaterra, les seves trobades amb el rei i l’aristocràcia, els aperitius a les millors tavernes de Londres… però també ens revela sense cap pudor les seves intimitats i vicis, així com la corrupció que engreixa tot l’engranatge de l’administració anglesa i en la qual ell mateix participa de bon grat. Tot això en un context històric apassionant, a cavall entre el període de la República i el Protectorat de Cromwell i la Restauració monàrquica, que Pepys va viure en persona i va saber aprofitar a tots nivells: professionalment i en el pla personal, gaudint al màxim del floriment de les arts i les ciències, la vida dels cafès i els teatres, en una societat àvida de progrés i vitalitat.

Versió electrònica a BonPort

Versió en paper a Arola Edicions

Data de publicació: Juliol de 2017

Amb la col·laboració de:

ILC

 

 

 

UAB

 

 

 

 

Cultura científica i democràcia

Toni Pou
Toni Pou

Toni Pou

Col·lecció Nou País

Quina relació hi ha entre cultura científica i aprofundiment democràtic? Molta més de la que pot     semblar a primera vista. Un bon nivell de cultura científica és imprescindible per afrontar reptes com els  que obre la biomedicina amb la manipulació genètica, la intel·ligència artificial i els grans fluxos de  dades que posen en qüestió la privacitat de l’individu; el coneixement científic, en mans del ciutadà, és una arma potentíssima d’empoderament. Una societat que fa recerca científica de primer nivell i sap implicar-hi el ciutadà té al seu abast més eines d’intervenció sobre el poder públic. I és aquí on entra en joc l’anomenada “ciència ciutadana”, que està obrint la recerca a la participació de la gent, cosa que la torna més transparent i permeable a les inquietuds i reptes socials. A partir d’aquestes i altres consideracions, aquest e-single analitza la cultura científica com a eina fonamental d’aprofundiment democràtic.

Data de publicació: Octubre de 2017

 

La Xarxa de Calls: Estructura d’estat i lluita per la transparència

Tessa Calders i Artís
Tessa Calders i Artís

Tessa Calders i Esperança Valls

Col·lecció Nou País

Des de fa 10 anys, la Xarxa de Calls (impulsada per l’Institut Món Juïc) treballa per recuperar el riquíssim llegat de la comunitat jueva catalana medieval, que va ser molt rellevant en tots els àmbits del coneixement i a la qual els catalans devem una part molt important de la nostra identitat. Recuperar i estudiar aquest llegat, pobre en patrimoni arquitectònic (avui gairebé desaparegut) però molt ric en documents, és fonamental per reconstruir la memòria i deixar enrere visions hispanocèntriques, i l’institut Món Juïc treballa per implicar-hi tota la societat: acadèmics, associacions, ciutadans i institucions han de convergir en un moviment de baix a dalt que ha acabat sent, també, una lluita per la transparència. Una història apassionant, un projecte necessari i una lluita imprescindible.

Esperança Valls
Esperança Valls

 

 

Data de publicació: Desembre de 2017