“Una joia hilarant, plena d’ironia”

Ahir vam presentar el llibre digital Diàleg. Una comèdia d’Avel·lí Artís i Balaguer a la Biblioteca Nacional de Catalunya, a la magnífica Sala de Llevant.

Enric Gallén, catedràtic de la UPF, va emmarcar Diàleg (1914) d’Artís i Balaguer en el panorama del teatre català de l’època, en va apuntar les influències i ens va donar les claus per entendre el rol importantíssim que va jugar aquest dramaturg (autor d’una trentena de comèdies), en uns anys molt delicats de cerca de models i d’estructures, i de consolidació de la llengua literària. A cavall entre la comèdia ciutadana i la comèdia de costums, Artís i Balaguer esdevé un nou referent en l’àmbit del teatre popular de qualitat.

La directora de la Institució de les Lletres Calanes, Laura Borràs, va centrar-se en les característiques enriquides que ofereix aquest “àudio-llibre digital il·lustrat que és una joia hilarant, plena d’ironia”, que permeten personalitzar-ne la lectura i escoltar l’obra interpretada per actors professionals. Va destacar, també, la font de possibilitats que ofereix una edició com aquesta (amb opció de lectura pautada) en l’àmbit educatiu. En paraules de Borràs, experta en literatura i noves tecnologies, Diàleg és “una obra bellíssima que troba, en aquesta edició digital, el millor embolcall”.

Al final de l’acte, els actors Sergi Argemí i Marta Catalan (companyia Alambiq) es van convertir en l’Ell i l’Ella de Diàleg i van fer que l’obra brillés amb tot el seu enginy lingüístic, tota la contundència del missatge social que se’n desprèn i amb una vigència sorprenent, cent anys després que fos escrita.

 

 

Deixa un comentari