T’avancem l’inici de cada capítol!

 1. Nord enllà, on la gent és culta, rica, lliure… 
  A poc a poc comencem l’aproximació a Copenhaguen: des de l’avió veiem la torre recargolada de Malmö, els molins eòlics i la mar Bàltica arrissada d’escuma blanca, en contrast amb el Mediterrani que hem deixat enrere fa gairebé tres hores, molt més calmat.
 2. Confiança, transparència i meritocràcia. En què es concreten?
  Encara que no es pugui afirmar categòricament que a Dinamarca les males pràctiques en el sector públic no existeixen, per a un país en construcció com el nostre i on darrerament s’han destapat casos sonats de corrupció, el sistema danès, que en el darrer rànquing del Corruption Perception Index (2014) torna a situar-se al primer lloc del món amb una puntuació de 92 sobre 100, és un model a seguir.
 3. De quan al nord també eren corruptes
  En una de les cambres, sota el terra de parquet, una canonada vella s’ha sobreescalfat i de cop i volta s’hi congria una petita guspira que, en contacte amb la brutícia acumulada dins i fora el conducte, aviat es converteix en una flama. Són dos quarts de sis i la família reial està sopant tranquil·lament a la Sala Daurada. De sobte entra un servent, esverat, i després de disculpar-se els fa saber que acaben de detectar un petit foc a la cambra del príncep Cristià. A fora fa un vespre d’hivern gèlid: som a 26 de febrer del 1794, i totes les estufes del castell funcionen a ple rendiment.
 4. L’hora de la veritat
  Durant la sessió de hearings duta a terme el 28 d’abril del 2015 a la Comissió d’Afers Institucionals de la cambra catalana, Gemma Calvet ‒després d’escoltar l’exposició d’un dels candidats a formar part de la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública‒ fa la següent observació: «dependrà dels membres de la comissió, de cadascun d’ells, individualment, que aquesta funcioni i que s’adeqüi als criteris de neutralitat i independència pel que fa a ser un òrgan de garanties tan essencial com és el dret d’accés.»

Vols llegir-lo sencer? Compra aquest e-single!